Stiri

Lista lui Schindler s-a vandut online pentru 2.2 milioane de dolari

Lista lui Schindler s-a vandut online pentru 2.2 milioane de dolari

Conform presei americane, una din copiile originale ale listei lui Oskar Schindler a fost vanduta online pentru suma de 2.2 milioane de dolari.

Lista a fost punctul de plecare a filmului regizat de Steven Spielberg Lista lui Schindler, film care a obtinut  premii Oscar. Documentul a fost vandut sub supravegherea, ca sa spunem asa, istoricului Gary Zimet, specializat in astfel de tranzactii, prin intermediul siteului  www.momentsintime.com. Conform unor surse, istoricul ar fi declarat ca vanzatorul este anonim, inn timp ce conform altor surse, se spune ca ar fi vorba de familia Stern. Oricum despre comparator nu am gasit nici o mentiune.

Lista cu un numar de 801 nume este datata 18 aprilie 1945 si are 13 pagini. Ea a fost redactata de industriasul Oscar Schindler si contabilul sau Itzak Stern si este una din copiile care se presupune ca ar mai exista si astazi. Evreii trecuti pe aceste liste erau practic salvati din lagarele naziste si angajati in fabricile lui Schindler. Celelalte copii se afla la Muzeul Holocaustului din Washington, in Germania la Konblenz, doua in Israel la Yad Vashem Holocaust Memorial din Israel. Acestea sunt exemplarele despre care avem informatii. in total se pare ca au existat sapte copii, realizate in acea epoca, a listei originale redactate de Schindler, lista distrusa atunci de nazisti.

Istoricii afirma ca in acest fel au fost salvati de la moarte aproximativ 1200 de evrei.
 

Sursa: www.aolnews.com Autor: Daimon, postat miercuri, 24 martie 2010, 15:52

Comentarii(0)

Adauga comentariul tau

 

Ai o stire?

 

Daca ai aflat ceva interesant si vrei sa impartasesti cu noi, ai numai de castigat!

Adauga stire

Arhiva stiri