Stiri

Romania, te iubesc! - CFR, pe ultimul loc in Europa si in pragul falimentului

Romania, te iubesc! - CFR, pe ultimul loc in Europa si in pragul falimentului

Poate ca nu mai mira pe nimeni faptul ca Romania pare decisa sa doboare toate recordurile. Din pacate, tendinta generala este aceea de a dobori recorduri nedemne de mandrie si asa se face ca CFR este pe ultimul loc in Europa.

Duminica, de la ora 18:00, la Romania, te iubesc!, corespondentul Stirilor Pro Tv, Alex Dima ii invita pe telespectatorii Pro Tv intr-o calatorie cu trenul la capatul careia vor avea imaginea starii deplorabile in care se afla CFR. Daca in urma cu mai bine de 60 de ani Romania era pe primele locuri in Europa la capitolul cai ferate, acum,  transportul feroviar din Romania a ajuns sa se prezinte dezastruos in aceasta privinta. Daca viteza medie de 45 de km la ora si cele peste 100 de minute de intarziere inregistrate zilnic nu uimeste pe nimeni, cu adevarat alarmant este faptul ca aproape jumatate dintre linii sunt scadente la reparatii si ca pe intreaga retea nationala sunt aproape 1300 de puncte periculoase in care se poate intampla oricand o tragedie. Desi Romania duce lipsa de linii pe care sa se poata circula cu viteza decenta, ea se poate mandri cu o locomotiva de 250 de milioane de euro, care ar putea sa mearga cu 200 de km la ora. Situatia in transportul de marfa si persoane este cu atat mai grava, cu cat numai de la CFR Marfa urmeaza sa fie disponibizati 6380 de salariati anul acesta.

Lucrarile de reabilitare a cailor ferate lipsesc cu desavarsire nu pentru ca nu ar exista fonduri, ci pentru ca, din cate se pare, nepasarea autoritatilor depaseste cu mult pericolul la care sunt expusi zilnic mii de calatori. Adevarul revoltator este ca daca ar exista proiecte si interes, Romania ar putea sa atraga miliarde de euro din fonduri europene pentru CFR. In lipsa acestora, colosul CFR se apropie din ce in ce mai mult de faliment, tinand cont de datoriile uriase pe care le are.

Care este explicatia autoritatilor, ce s-a ales de viaducte, adevarate bijuterii ingineresti, cum arata trenurile si garile, ce spun calatorii si ce solutii exista pentru CFR, daca ar fi si interes, duminica, la Pro Tv, intr-o investigatie realizata de Alex Dima in cadrul emisiunii "Romania, te iubesc!".

Sursa: pro Tv Autor: Adi.Vrauko, postat vineri, 19 martie 2010, 14:13

Comentarii(0)

Adauga comentariul tau

 

Ai o stire?

 

Daca ai aflat ceva interesant si vrei sa impartasesti cu noi, ai numai de castigat!

Adauga stire

Arhiva stiri