Stiri

Stufstock 3, protest muzical intr-un spatiu prea betonat!

"Salvati Vama Veche!" Este indemnul initiatorilor festivalului Stufstock, ajuns la a treia editie, un eveniment care aduna pe plaja din Vama zeci de mii de oameni care nu prea stiu daca vin acolo pentru muzica sau pentru a salva ceva.

Acum, sa vorbim pe bune: sa o salvam de la ce? Din nefericire, in ultimii doi-trei ani, Vama s-a transformat intr-o statiune ca oricare alta. Farmecul noptilor pierdute la Ovidiu, alaturi de Janis Joplin si Jimi Hendrix sau, de ce nu, placerea de a te simti bine in ambalajul dat de Dumnezeu sunt doar amintiri.

Acum, comerciantii ambulanti de scoicute se plimba printre stabilimentele impunatoare, de doua-trei sau chiar cinci etaje, sanii nu mai umbla goi printre umbrele de stuf, ci printre paturi de plaja, corturile au "tirat-o" spre nord si, o data cu ele, si cei cativa nudisti nostalgici, iar Ovidiu s-a transformat intr-o discoteca pe nisip. Or, in conditiile astea, ce mai poti salva in afara "ciufului" calutilor de mare? Pai cam nimic! Flora si fauna marina chiar merita protejate, pentru ca, nu-i asa, ar fi penibil sa dam vina pe ce se intampla in mare...

Ce poate face Asociatia Pentru Conservarea Ariilor Protejate Bio-Cultural (APAPBC) in privinta constructiilor aberante, nascute de anul trecut si pana acum langa plaja? Cum ne descurcam cu "fauna terestra" care intelege gresit termeni precum: "nonconformism" sau "vamaiot"? In cadrul conferintei de presa organizate ieri, la Motoare (TNB), Mircea Toma a incercat sa raspunda la aceste intrebari, anuntand noul Plan de Urbanism pentru zona 2 Mai, Vama Veche, Limanu si Hagieni. Neconvingator insa, pentru ca, in mod paradoxal, desi se militeaza pentru constructii de maximum un etaj, printre partenerii Stuf-ului din 19-20 august se afla exact "fericitul" detinator al stabilimentului de cinci etaje - cel mai inalt din Vama Veche (?!) Or, in acest context, vorba romanului - "fa-te frate cu dracu´ pana treci puntea" - poate fi luata ca o scuza?

Maraton muzical internationalizat Fata de editia de anul trecut, Stufstock 3 inregistreaza o premiera: participarea a sase trupe din strainatate, ce-i drept, mai putin cunoscute pe la noi. Ele sunt Ens Cogitans (Rusia), Kampec Dolores (Ungaria), Point Blank (Macedonia) si Zdob si Zdub (moldoveni de peste Prut, adica de-ai nostri) - pentru scena principala - si Al Jawala (Germania), Havoc (Germania) si Sims (Franta), pentru scena mica.

Cu un buget de 335.000 de euro, din care doar 150.000 de euro reprezinta onorariile artistilor, Stufstock 3 aduce pe plaja din Vama Veche 41 de trupe. Pe scena mare, amplasata in aceeasi locatie ca anul trecut, in cele doua zile de festival vor concerta pe rand Zdob si Zdub, Ens Cogitans, Kumm, ZOB, OCS, Vita de Vie, E.M.I.L, Implant pentru Refuz, Evo si Dance Trauma - pe 19 august (de la ora 20.30) si Kampec Dolores, Luna Amara, Urma, Blazzaj, Point Blank, Altar, Travka, Nociv, Buricul Pamantului, Icory si Taine - pe 20 august. Misterele scenei B!

Daca anul trecut scena B a fost la club A, adica langa Ovidiu, de data asta exista ceva probleme generate, oarecum, de stabilimentul impunator de cinci etaje. Ei, bine, club A s-a mutat "La Felinare", ceea ce inseamna prea aproape de scena principala. Astfel, organizatorii au doua variante de amplasare a scenei B: la Roata - ceea ce ar insemna o limitare a spatiului de campare sau dupa "La Poplaca", terasa fostului entertainer tv Oreste, ceea ce ar insemna ceva cam departe de "centru". Pana la data evenimentului se va afla exact si aceasta locatie. Pentru scena B, Stuf-ul ofera un program tare, din toate punctele de vedere, cu Nightlosers, Ada Milea, Semnal M, Florin Chilian, Al Jawala, Vali "Sir Blues" Racila, Tapinarii, Zum, Cristian Paduraru & Horea Crisovan si Teamsters in prima seara si, respectiv, Iordache, Havoc, Sims, Zebre, Butterflies in my Stomach, Margento, Middlefinger, Fara Zahar, Aria Urbana si Defect, in a doua seara.

Pe langa aceste manifestari, pe 19 august va exista si un spectacol de matineu asigurat de Ada Milea, Dorina Chiriac, Romulus Chiciuc, Adrian Cristescu si Bobo. "Quoncertul" D´ Quijote va incepe la ora 12.00 la Papa la Soni. In rest, cam ce ar mai fi de spus? Ah, am uitat de transmisiile in direct pe TVR 2! Ele vor acoperi ambele zile, de la ora 22.00 la 06.00 dimineata, prezentand in principal desfasurarile de forte de pe scena principala.

Concertele de pe scena B vor fi inregistrate si difuzate fie in pauzele de reglaj de pe scena A, fie ulterior. La final, ramane totusi intrebarea: oare ce inseamna de fapt Stufstock? Un brand? Un moft al unor oameni care mai cred ca pot schimba realitatea salbatica? Un simplu protest pornit de la o idee, de altfel, logica? Pentru cei care se vor afla pe 19 si 20 august pe plaja din Vama, raspunsul este la alegere... Vreme buna sa fie, ca de Liberty Parade am scapat!

Sursa: curentul Autor: Anonymous, postat vineri, 22 iulie 2005, 08:15

Comentarii(2)

roxana25-08-2005 20:37:59
roxana
despre festu de anu asta

a fost mult prea multa bautura si cred ca daca ar fi cantat si copilu minune, tot s-ar fi simtit lumea bine, la cat era de drogata. dar, poate tocmai de aia, am avut sentimentul de libertate dupa care ama mers pana acolo.

KingOBeer26-07-2005 14:48:02
KingOBeer

La naiba, asta e rock? Fata de ce a fost anul trecut, anul asta sunt porcarii! Mainstream crap! Muzica de comert atrage...ce? Atrage amatorii de comercialisme, evident. Ce ar trebui asta sa salveze la Vama?

Adauga comentariul tau

 

Ai o stire?

 

Daca ai aflat ceva interesant si vrei sa impartasesti cu noi, ai numai de castigat!

Adauga stire

Arhiva stiri