Stiri

TRILOK GURTU prima confirmare la PLAI 2010: PUNTI, NU BARIERE!

TRILOK GURTU prima confirmare la PLAI 2010: PUNTI, NU BARIERE!

Festivalul PLAI inseamna cultura fara bariere, sunet fara compromis, miscare fara constrangeri, exaltare fara zgomot, iar 2010 inseamna cea de-a cincea runda a acestei aventuri. Editia din acest an va avea loc in perioada 10-12 septembrie, la Muzeul Satului Banatean din Timisoara, iar prima vedeta a scenei de muzica lumii care si-a confirmat participarea este cel mai mare percutionist din lume – TRILOK GURTU.

Prima editie a Festivalului Plai a avut loc in 2006, sub genericul „Identitate prin diversitate”. Au urmat „Arta fara frontiere” in 2007, „Cultura fara viza” in 2008, si „Open Art Festival” in 2009. Anul acesta este unul aniversar pentru Plai, iar deviza sub care se va desfasura cea de a cincea editie este „Punti, nu bariere” – o deviza emblematica pentru ceea ce se doreste Festivalul Plai, inspirata de primul artist care si-a confirmat participarea la editia din acest an. Aniversarea celor cinci ani de Plai vine si cu o noua imagine a festivalului, o imagine realizata de prietenii de la studioul de creatie X3 Studios (www.x3studios.com), care au reusit sa transpuna în culori si elemente senzatia PLAI.

„Noi cream punti, nu bariere. De asta are lumea nevoie” spune Trilok Gurtu – un nume deja cunoscut timisorenilor. În urma cu sase ani, a umplut pâna la refuz sala de concerte a Liceului Ion Vidu, lucru care s-a repetat, dupa aceea, la Sala Palatului din Bucuresti.

La începutul anilor 70, un tanar indian astepta raspunsul faimoasei academii americane de muzica Berkeley. „Respins” a sunat verdictul – unul care nu l-a facut pe artist decat sa considere ca America nu este destul de buna pentru el. A venit în Europa, si de aici a pornit o poveste impresionanta: „Doream din tot sufletul sa ajung sa cant ca un adevarat baterist american, insa Dumnezeu a aranjat în asa fel lucrurile ca eu sa cânt numai ca Trilok Gurtu. Sa nu seman cu nimeni altcineva”, povesteste indianul.

Percutionist de talie mondiala, Trilok Gurtu a atras numerosi muzicieni care si-au dorit sa colaboreze cu el de-a lungul timpului: John McLaughlin, Joe Zawinul, Jan Garbarek, Don Cherry, Bill Evans, Pharoah Sanders, Dave Holland, Neneh Cherry, Bob Dylan, Eric Clapton, Pat Metheny, Gilberto Gil, David Gilmour sunt doar câtiva dintre cei care au fost vrajiti de simtul aprins al ritmului de care da dovada Trilok.

Cu radacini adânci în traditia indiana, Trilok Gurtu reuseste sa creeze ritmuri care ridica în picioare zeci de mii de spectatori oriunde în lume. Desemnat timp de cinci ani cel mai bun percutionist al lumii, indianul are o carte de vizita impresionanta pentru orice muzician: aparitii pe 126 de albume, 54 de compilatii, cinci DVD-uri iar muzica sa este data ca exemplu in doua carti despre performanta in percutie. Albumele sale solo au socat si au fascinat în egala masura. Trilok Gurtu a reusit sa aduca în prim-plan suflul muzical al Indiei, sa faca senzatie in muzica occidentala si sa le imbine cu flamenco, ritmuri africane, braziliene sau chinezesti.

Pe scurt, acesta este primul nume care si-a confirmat participarea la editia din acest an a Festivalului Plai 2010. Trilok Gurtu va urca pe scena de la Muzeul Satului Banatean în seara zilei de 10 septembrie si, pâna atunci, vom reveni cu alte amanunte despre show-ul pe care îl va oferi probabil cel mai titrat percutionist din toate timpurile.

Dar, ca sa va mentinem atentia treaza, putem sa va dezvaluim si faptul ca Trilok Gurtu a acceptat sa sustina si un workshop de percutie în ziua de 11 septembrie, la care sunt asteptati sa participe toti cei care cred ca au ceva de învatat de la acest muzician.
Festivalul Plai este organizat de Asociatia Culturala Sunet Ambianta Timisoara si Casa de Cultura a Municipiului Timisoara în parteneriat cu Institutul Cultural Român si Consiliul Judetean Timis. Trilok Gurtu este adus la Plai de Institutul Cultural Roman.
 

Sursa: fanclub.ro Autor: Daimon, postat joi, 13 mai 2010, 16:29

Comentarii(0)

Adauga comentariul tau

 

Ai o stire?

 

Daca ai aflat ceva interesant si vrei sa impartasesti cu noi, ai numai de castigat!

Adauga stire

Arhiva stiri