Vedeta

Bob Dylan

Nume complet: Robert Allen Zimmerman

Data nasterii: 24 mai 1941

Locul nasterii: Duluth, Minnesota, S.U.A.

Domenii activitate:

Gen muzical: rock

URL site: www.bobdylan.com

Biografie

Robert Allen Zimmerman cunoscut in lumea muzicala sub pseudonimul Bob Dylan este una este una din cele mai importante figuri ale muzicii americane din ultimele cinci decenii. Succesul lui dateaza din anii ’60 atunci cand si-a creat o binemeritata figura de militant social, o parte din piesele sale cum ar fi  Blowin' in the Wind sau The Times They Are a-Changin au devenit adevarate simbiluri in lupta pentru drepturile civile si anti-razboi, fiind de altfel unul din reprezentantii de seama asumati si asimilati de curentul hippie si din prisam textelor care abordeaza numeroase teme politice, filosofice si sociale.

 

Nu mai putin importanta a fost si contributia sa directa si mai ales indirecta la ceea ce avea sa devina muzica pop, mai ales daca tinem cont de faptul ca Bob Dylan a fortat in dese randuri barierele existente la acea perioada intre genurile muzicale. Piesele sale sunt un melanj de influente si genuri, de la folk, blues, country, gospel, rock and roll, rockabilly pana la jazz sau swing nelipsind insa nici influente din muzica folk, engleza, scotiana sau irlandeza. 

 

Pe langa vocea cu un timbru special, Dylan canta la chitara, pian si armonica, cu toate acestea critica este de parere ca cea mai importanta contributie pe care a adus-o muzicii este strict legata mai ales de activitatea de textier, ca sa folosim un termen pseudo-tehnic. 

 

Bob Dylan, Shabtai Zisel ben Avraham dupa cum ar suna numele sau in ebraica, s-a nascut in 24 mai 1941 in Duluth, Minnesota, copilaria petrecandu-si-o la o ferma situata in zona Lake Superior. Bunicii din partea tatalui au emigrat la inceputul secolului XX in Statele Unite, din Odessa (Ucraina) fugind de pogrmurile din acea epoca. Pe de alta parte, parintii din partea mamei, Krygyz sunt si ei emigranti evrei, veniti din Lituania, dar cu origini la Istambul.

 

Familia a revenit la ferma din Hibbing, dupa ce tatal sau s-a imbolnavit de poliomelita.copil fiind Robert a petrecut multa vreme ascultand la radio posturi de blues, country si mai apoi rock and roll. In liceu a infiintat mai multe trupe cantand inprincipal coveruri ale unor piese populare in epoca. Un moment despre care va afirma mai tarziu ca l-a marcat a fost concertul Buddy Holly din 1959, Robert Zimmerman povestind mai tarziu cum a schimbat priviri cu artistul.

 

In acelasi an, tanarul se va inscrie la Universitatea din Minnesota. In aceasta perioada, va incepe sa sustina concerte la localul Dinkytown, o locatie dedicata muzicii folk, muzica folk pe care Dylan o considera mai complexa si mai serioasa decat rock’n’rollul. Mult mai tarziu, adica prin 2004, motivand alegerea pseudonimului Bob Dylan, artistul va spune ca „Iti aleg numele pe care sa ti-l alegi tu. Este tara libertatii”

 

Inceputul anilor ’60 il gasesc pe Bob Dylan la New York (va renunta la scoala dupa primul an) acolo unde il va intalni pe Woody Guthrie (internat intr-un spital psihiatric) cel despre care spunea ca reda in cantecele sale intreaga umanitate, la modul cel mai real. Guthrie este fara indoiala artistul care i-a influentat in modul cel mai evident creatia timpurie.

 

Dupa ce o buna perioada va canta in numeroase cluburi din Greenwich Village, prestatiile sale fiind apreciate de critica, Bob Dylan va semna in 1961 primul sau contract cu Columbia Records a venit in urma atentiei pe care i-a acordat-o producatorul John Hammond. In anul urmator va apare primul album, Bob Dylan. Materialul includea doar doua piese originale, restul fiind coveruri din aria folk, blues si gospel si nu s-a vandut decat in 5000 de exemplare, suficient insa pentru a-l introduce in lumea muzicala. Cu toate acestea au existat voci din interiorul Columbia Records care l-au considerat pe Bob Dylan doar o toana de-a lui Hammond. Acesta a a crezut in continoare in artist, in apararea sa venind si mult mai celebrul, la acea data, Johnny Cash.

 

In aceasta perioada Dylan va inregistra cateva cantece sub pseudonimul Blind Boy Grunt pentru Broadside Magazine.

In 1962, Dylan isi schimba numele din punct de vedere legal si semneaza un contract de management cu Albert Grossman, cel care ii va fi alaturi pana in 1970.

 

La inceputul lui 1963, Dylan va calatori pentru prima data in Marea Britanie, acolo unde va avea o aparitie la BBC in cadrul careia va canta Blowin’ in the wind marcand una din primele aparitii importante in public. In cadrul aceleiasi calatori va canta in mai multe cluburi de folk din Londra. 

 

The Freewheelin' Bob Dylan cel de-al doilea album al arttistului a fost lansat in mai 1963, multe din cantece au fost considerate „de protest” influentate fiind de Guthrie. Melodia cantecului Blowing’ in the wind, cel mai important titlu al momentului este inspirat din un cantec al sclavilor No More Auction Block, Dylan aducand cu aceasta ocazie in muzica, la un nivel mult mai profund problematici sociale si politice, asa cum se va intampla si cu  A Hard Rain's a-Gonna Fall.

 

O parte din piesele acestei perioade au ajuns la marele public prin intermediul preluarilor de catre artisti deja consacrati. Un exemplu ar fi Joan Baez, cu care Dylan a si avut o relatie, si care a avut un rol important in consacrarea lui Bob Dylan, invitandu-l sa cante alaturi de ea in cadrul propriilor concerte. Alte trupe care au cantat la mijlocul anilor ’60, cu mare succes, piese ale lui Dylan au fost The Byrds, Sonny and Cher, The Hollies, Peter, Paul and Mary, Manfred Mann sau The Turtles.

 

Al treilea album, The Times They Are a-Changin apare un an mai tarziu, cu texte puternic angajate politic si social, angajament ce ajunge sa puna presiune pe artist, care ajunge sa se simta manipulat. Another Side of Bob Dylan aparut in acelasi an (inregistrat intr-o singura seara) ne oferaun Dylan mult schimbat si romantic, gata parca sa lase definitiv folkul pentru rock.

 

Albumul Bringing It All Back Home (1965) ne ofera deja un alt Bob Dylan, pe de o parte pentru ca foloseste pentru prima data instrumente electrice, iar pe de alta parte pentru ca din punct de vedere al versurilor, mult mai libere si puternice s-a vorbit chiar ca materialul ar putea fi un fel de…  predecessor al liricii rap si hip-hop. Cele mai importante piese aparute pe B Side al albumului sunt Mr. Tambourine Man, It’s all over now baby blue dar si It's Alright Ma (I'm Only Bleeding).

 

In vara lui 1965 artistul a socat la Newport Folk Festival cantand folk cu o chitara electrica, provocand revolta “conservatorilor”

Acelasi an este marcat de aparitia, ca single, a unuia dintre marile hituri Bob Dylan Like a Rolling Stone, piesa ce a atins #2 in SUA si  #4 in Marea Britanie, dar si a albumului Highway 61 Revisited titlul fiind inspirat de numele soselei care l-a dus pe muyzician din Minnesota la New Orleans. Una din piesele importante ale materialului este Desolation Row. Albumul a beneficiat si de o promovare suplimentara, prin cele doua concerte sustinute in SUA, concerte care nu s-au bucurat de un succes foarte mare.

 

Blonde on Blonde (1966) un dublu album, a fost inregistrat in Nashville si imbina sau mai bine zis confrunta doua stiluri antagonice, traditionalismul din Nashville si modernismul de data recenta al lui Bob Dylan.  Urmeaza un turneu mondial in Australia si Europa in care Dylan a folosit atat chitara acustica cat si electrica. In 1998 a fost lansata o inregistrare a unuia din concertele de atunci, din Manchester (Bob Dylan Live 1966).

 

Dupa turneul din Europa, activitatea lui Dylan a fost marcata de un accident de motocicleta, invaluit si astazi in mister, in sensul ca nu se stie exact cat de grave au fost ranile artistului, dar.. acesta a fost unul din motivele pentru care Bob Dylan nu va mai pleca in turneu timp de opt ani.

 

Urmatorul material John Wesley Harding(1967) a fost inregistrat tot in Nashville alaturi de |Charlie McCoy, Kenny Buttrey si Pete Drake. Albumul include piese mai scurte unele dintre ele de inspiratie biblica si iudeo-crestina.

 

Nashville Skyline (1969) este un material eminamente country, la care participa si Johnny Cash, una din piesele de referinta ale albumului fiind hitul Lay Lady Lay. Dylan este printre putinii artisti care au refuzat sa participle la Festivalul de la Woodstock, participand insa in Anglia la festivalul Isle of Wight.

 

In prima parte a anilor ’70 critica a fost surprinsa de inconstanta noilor creatii, Self Portrait si New Morning sunt doua materiale inegale cu o oarecare revenire, conform criticii in al doilea. In 1972, Dylan apare in filmul Pat Garrett and Billy the Kid, care s-a dovedit un esec, dar, coloana sonora (Dylan va lansa in 1973 un album omonim) ne ofera Knockin' on Heaven's Door una din piesele cu cele mai multe si variate coveruri.

 

Urmeaza o perioada extrem de active pentru Bob Dylan si trupa sa, in perioada 1973-1975 vor apare mai multe materiale, Planet Waves la casa de discuri Asylum Records a lui David Geffen (albumul include piesa Forever Yooung) aproape simultan Columbia Records scoate albumul Dylan iar turneul American din 1974 se va materializa in albumul  Before the Flood, scos de Asylum Records

 

1975 este anul aparitiei albumului Blood on the Tracks dar si al separarii de sotia sa. Albumul a fost considerat unul dintre cele mai valoroase ale artistului plin de onestitate si de adevaruri legate de dragoste.


In aceeasi vara, Dylan lanseaza single-ul Hurricane o piesa de succes in ciuda celor 8:32 minute si pleaca in turneul Rolling Thunder Revue  in care a avut numerosi invitati, in date si locatii diferite, de la T-Bone Burnett, Ramblin' Jack Elliott, Joni Mitchell. David Mansfield, Roger McGuinn, Mick Ronson, Joan Baez, sau violinista Scarlet Rivera, sau chiar celebrul Alan Ginsberg.

 

 Urmatoarele materiale sunt Desire, si Street Legal (1978) care  a fost realizat cu o formula completa, o adevarata trupa de instrumentisti si formatie de backing vocal. Din pacate, datorita conditiilor de studio, materialul este destul de prost inregistrat.

 

La finalul anilor ’70, Bob Dylan trece printr/o perioada profunda de renastere spirituala, apropiindu-se de devenind crestin evanghelic, ocazie cu care va inregistra doua albumne, Slow Train Coming (1979) piesa Gotta Serve Somebody aducandu-i un premiu Grammy la categoria "Best Male Vocalist". Al doilea album cu muzica evanghelica, Saved va apare in 1980, album ce s-a bucurat de o primire nuantata, desi au fost critici care l-au considerat superior celor anterioare.

 

Convertirea lui Dylan nu a fost bine primita nici de toti fanii sai, nici de ceilalti artisti. Cu putin timp inainte sa fie ucis, John Lennon a inregistrat piesa Serve Yourself ca raspuns la Gotta Serve Somebody a lui Bob Dylan.

 

Anii 1980 debuteaza cu albumul Shot of Love (1981) material ce reia si restaureaza o parte din cantecele sale de succes din anii ’60. Mai apoi, intre 1983 cand apare Infidels,  bine primit si apreciat de critica si 1988 cand apare Down in the Groove considerat mai putin reusit, Bob Dylan mai apare cu Empire Burlesque (1985), Knocked Out Loaded (1986, album in care artistul face o trecere in lumea rap-ului)

 

Dylqn revine in turnee, va canta alaturi de Tom Petty and The Heartbreakers sau The Greatful Dead ca rezultat al turneului alaturi de Greatful Dead va apare materialul live Dylan & The Dead (1987) un album primit extrem de prost de critica.

 

La finalul anilor ’80 Bob Dylan scoate albumul Oh Mercy, un album considerat in acelasi timp provocator si satisfacator.

 

Under the Red Sky (1990) dedicat lui "Gabby Goo Goo" fiica lui Dylan cu Carolyn Dennis. Desi pe album au aparut nume ca Guns N' Roses, David Crosby, Bruce Hornsby, Stevie Ray Vaughan si Elton John.

Bob Dylan va reveni la radacini cu urmatoarele doua albume ce vor preyenta in fapt coveruri ale unor vechi piese de folk si blues Good as I Been to You (1992) si World Gone Wrong (1993)

La mijlocul anilor 90, Dylan a avut serioase probleme de sanatate, cardiace, mai exact o pericardita. Glumind pe seama acestei perioade, Dylan a spus chiar ca se gandea ca il va vedea in curand pe Elvis. Urmatorul material, Time Out of Mind(1997) va fi primul original dupa o lunga perioada si i-a adus un nou premiu Grammy

 

Inceputul anilor 2000 i-au adus lui Bob Dylan primul Oscar pentru piesa Things Have Changed.

Albumul Love and Theft   a aparut in 2001 produs sub pseudonimul Jack Frost. Materialul a fost extrem de bine primit, a castigat o serie de premii Grammy, critica observand de asemenea ca Dylan si-a largit paleta tonalitatilor folosite, incluzand si nuante de la rockabilly la swing, jazz sau chiar balade lounge.

In 2003 va relua cantecele evanghelice in urma acestei actiuni, va rezulta CD-ul Gotta Serve Somebody: The Gospel Songs of Bob Dylan si va lansa, pe de alta parte filmul Masked & Anonymous cu o distributie plina de celebritati Jeff Bridges, Penelope Cruz sau John Goodman, distributie in ciuda careia a fost totusi considerat de majoritatea criticilor o “mizerie incoerenta”

In 2004, Bob Dylan a publicat si prima parte a autobiografiei sale, Chronicles: Volume One unul din volumele de non fictiune cele mai bine vandute, fiind nominalizat la National Book Award.

 

In mai 2006, Dylan isi „incepe” cariera de DJ, cu o emisiune saptamanala Theme Time Radio Hour, la XM Satellite Radio, emisiune bine primita care continua si astazi (sau cel putin ajunsese in 2009 la editia cu numarul 100).

 

In a doua parte a anului va fi lansat albumul Modern Times care va intra direct pe #1 in topurile US si ii va aduce artistului numeroase premii Grammy. Apropo de acest material, Dylan a criticat intr-un interviu din Rolling Stones calitatea sunetului oferit de modalitatile moderne de inregistrare.

 

In aceasta perioada cei de la Columbia Records vor lansa o serie de antologii si CD-uri retropsective dar ultimele materiale noi semnate de Bob Dylan vor apare abia in 2009, albumul Together Through Life aparut in aprilie a fost foarte bine primit atat de critica, cat si de fani. Datorita faptului ca materialul sau a ajuns pe primul loc in Billboard 200, Bob Dylan intra in istorie ca fiind cel mai in varsta artist cu o asemenea performanta. La sfarsitul lui 2009, Dylan lanseaza si albumul Christmas in the Heart ce include piese traditionale ca Little Drummer Boy, Winter Wonderland si  Here Comes Santa Claus.

 

Acestea sunt albumele de studio lansate de Bob Dylan, in continuare va vom oferi alte informatii legate de viata sa, pentru ca in ultima parte a articolului sa va prezentam o lista schematica cu toate materialele artistului, cu alte realizari artistice, cu premiile si distinctiile dobandite.

 

Dupa cum am vazut, Dylan a sustinut in cariera sa numeroase turnee, incepand cu 7 iunie 1988 a plecat in ceea ce a numit Never Ending Tour (turneu din care va face parte practic si concertul de la Bucuresti) un turneu cu un program mai mult decat incarcat.. in general artistul sustinand timp de aproape 20 de ani cam 100 de concerte pe an, astfel, la finele lui 2008 Never Ending Tour adunase mai mult de 2100 de spectacole.

In ceea ce priveste viata personala si de familie, trebuie spus ca Bob Dylan s-a casatorit prima data in 1965 cu Sara Lownds cu care a avut ptru copii Jesse Byron, Anna Lea, Samuel Isaac Abraham si Jakob Luke, Bob Dylan infiind-o si pe Maria, fiica Sarei dintr-o casnicie anterioara.  Cuplul s-a destramat in 1977.

Aproape 10 ani mai tarziu, in 1986, Dylan s-a casatorit cu Carolyn Dennis, cea care a facut parte o lunga perioada din trupa de backing vocals, cu care are si o fetita Desiree Gabrielle Dennis-Dylan. Cei doi au divortat in 1992. toate acestea au fost bine tinute in secret fiind scoase la iveala in 2001 odata cu aparitia biografiei scrise de Howard Sounes  Down the Highway: The Life Of Bob Dylan.

 

Din punct de vedere religios ar fi de asemenea multe de spus, Dylan este prin nastere evreu si a avut parte de Bar Mitzvah in copilarie, cu toate acestea, la inceputul anilor ’80 a facut public faptul ca s-a convertit la crestinism. Mai apoi, desi va continua sa cante piese din perioada evanghelica, Dylan a parut ca incearca o detasare de aceasta etapa a vietii sale.

 

ACTIVITATE

Albume de Studio

1962 - Bob Dylan (Columbia)          

1963 - The Freewheelin' Bob Dylan (Columbia)

1964 - The Times They Are a-Changin' (Columbia)

      

            - Another Side of Bob Dylan  (Columbia)

1965 - Bringing It All Back Home (Columbia)

          - Highway 61 Revisited (Columbia)

1966 - Blonde on Blonde (Columbia)

1967 - John Wesley Harding (Columbia)

1969 - Nashville Skyline (Columbia)

1970 - Self Portrait (Columbia)

          - New Morning (Columbia)

1973 - Pat Garrett & Billy the Kid (Columbia)

          - Dylan (Sony Music Distribution)

1974 - Planet Waves (Columbia)

1975 - Blood on the Tracks (Columbia)

          - The Basement Tapes (Columbia)

1976 - Desire (Columbia)

1978 - Street Legal (Sony Music Distribution)

1979 - Slow Train Coming (Columbia)

1980 - Saved (Columbia)

1981 - Shot of Love (Columbia)

1983 - Infidels (Columbia)

1985 - Empire Burlesque (Columbia)

1986 - Knocked Out Loaded (Columbia)    

1988 - Down in the Groove (Columbia)       

1989 - Oh Mercy (Columbia)

1990 - Under the Red Sky (Columbia)

1992 -  Good as I Been to You (Columbia)  

1993 - World Gone Wrong (Columbia)

1997 - Time Out of Mind (Columbia)

2001 - Love and Theft (Columbia)

2006 - Modern Times (Columbia)

2009 - Together Through Life (Columbia)

          - Christmas in the Heart (Columbia)

 

Compilatii

1967 - Bob Dylan's Greatest Hits (Sony Music Distribution)

1971 - Bob Dylan's Greatest Hits Vol. II (Sony Music Distribution)

1978 - Masterpieces (Columbia)

1985 - Biograph (Columbia)

1994 - Bob Dylan's Greatest Hits Volume 3 (Columbia)

1997 - The Best of Bob Dylan, Vol. 1 (UK)

2000 - The Best of Bob Dylan, Vol. 2 (UK)  (Sony Music Distribution)    

         - The Essential Bob Dylan (Columbia)

2005 - The Best of Bob Dylan (US) (Sony Music Distribution)

2007 - Bob Dylan: The Collection

         - Dylan (single disc version) (Sony Music Distribution)

         - Dylan (deluxe version) (Sony Music Distribution)

 

Albume Live

1974 - Before the Flood (Columbia)

1976 – Hard Rain (Columbia)

1979 - Bob Dylan at Budokan (Columbia)

1984 - Real Live (Columbia)

1989 - Dylan & The Dead (Columbia)

1993    The 30th Anniversary Concert Celebration  (Columbia)

1995 - MTV Unplugged (Columbia)

2001 - Live 1961-2000: Thirty-Nine Years of Great Concert Performances (Japan)

2005 - Live at the Gaslight 1962

         - Live at Carnegie Hall 1963

 

The Bootleg Series

1991    The Bootleg Series Volumes 1–3 (Rare & Unreleased) 1961–1991 (Sony Music Distribution)

1998    The Bootleg Series Vol. 4: Bob Dylan Live 1966, The "Royal Albert Hall" Concert (Columbia/Legacy)

2002    The Bootleg Series Vol. 5: Bob Dylan Live 1975, The Rolling Thunder Revue (Columbia)

2004    The Bootleg Series Vol. 6: Bob Dylan Live 1964, Concert at Philharmonic Hall (Columbia/Legacy)        

2005    The Bootleg Series Vol. 7: No Direction Home: The Soundtrack (Classic Records)

2008    The Bootleg Series Vol. 8: Tell Tale Signs (two-disc version) (Columbia/Legacy)  

            The Bootleg Series Vol. 8: Tell Tale Signs (deluxe version) (Columbia)

 

Colaborari

Land of the Free Home of the Brave (Johnny Cash, 1969) - 25 cantece

The Concert for Bangla Desh (George Harrison, 1971) - 6 cantece

Rock of Ages (The Band, 1972) - 4 cantece

The Last Waltz (The Band, 1978) - 5 cantece

Postcards of the Hanging (The Grateful Dead, 2002) - 1 cantec

A Musical History (The Band, 2005) - 7 cantece

 

Albume Tribut

The Hollies: Hollies Sing Dylan (1969)

Steve Howe: Portraits of Bob Dylan (1999)

Various Artists: Gotta Serve Somebody: The Gospel Songs of Bob Dylan (2003)

Bryan Ferry: Dylanesque (2007)

Joan Baez: Baez Sings Dylan (1998)

Judy Collins: Judy Sings Dylan - Just Like a Woman (1993)

Various Artists: A Reggae Tribute To Bob Dylan: Is It Rolling Bob? ( )

Various Artists: The 30th Anniversary Concert Celebration (Live) (1993)

Robyn Hitchcock: Robyn Sings (2002)

 

 Single-uri

1962    "Mixed-Up Confusion" / "Corrina, Corrina"   (Non-album Single / Biograph)

1963    "Blowin' in the Wind" (The Freewheelin' Bob Dylan)

1965    "The Times They Are a-Changin'" (The Times They Are a-Changin)

              "Maggie's Farm" (Bringing It All Back Home)

              "Subterranean Homesick Blues"       

              "Like a Rolling Stone" (Highway 61 Revisited)

               "Positively 4th Street" (Non-album Single / Biograph / Bob Dylan's Greatest Hits)

              "Can You Please Crawl Out Your Window?" (Non-album Single / Biograph)

1966    "One of Us Must Know (Sooner or Later)" (Blonde on Blonde)

              "Rainy Day Women #12 & 35"

              "I Want You"

               "Just Like a Woman"

1967    "Leopard-Skin Pill-Box Hat"

             "If You Gotta Go, Go Now" (Non-album Single)

1968    "Drifter's Escape” (John Wesley Harding)

             "All Along the Watchtower"

1969    "I Threw It All Away" (Nashville Skyline)

             "Lay Lady Lay”

            "Tonight I'll Be Staying Here with You"

1970    "Wigwam" (Self Portrait)

1971    "If Not for You"  (New Morning)

               "Watching the River Flow" (Bob Dylan's Greatest Hits Vol. II / Non-album Single)

               "George Jackson" (Non-album Single)

1973    "Knockin' on Heaven's Door" (Pat Garrett & Billy the Kid)

1973    "A Fool Such as I"  (Dylan)

1974    "On a Night Like This" (Planet Waves)

              "Something There Is About You"

             "Most Likely You Go Your Way (And I'll Go Mine)" (with The Band) (Before the Flood)

             "All Along the Watchtower"

1975    "Tangled Up in Blue" (Blood on the Tracks)

              "Hurricane" (Desire)

1976    "Mozambique"

1977    "Rita May" (Non-album Single)

1978    "Is Your Love in Vain?" (Street Legal)

              "Baby, Stop Crying" 

              "Changing of the Guards"

1979    "Gotta Serve Somebody"/"Trouble in Mind" (Slow Train Coming)

             "Precious Angel"

1980    "Man Gave Names to All the Animals"

             "Slow Train"  

             "Solid Rock"   (Saved)

             "Saved"

1981    "Shot of Love" (Shot of Love)

             "Heart of Mine"

1983    "Union Sundown" (Infidels)

1984    "Jokerman"

             "Sweetheart Like You"

1985    "Tight Connection to My Heart (Has Anybody Seen My Love?)" (Empire Burlesque)

              "When the Night Comes Falling from the Sky"

1986    "Band of the Hand"    (Non-album Single)

1986    "Got My Mind Made Up" (Knocked Out Loaded)

1988    "Silvio" (Down in the Groove)

1989    "Everything Is Broken" (Oh Mercy)

            "Slow Train" (cu The Grateful Dead) (Dylan & The Dead)

1990    "Unbelievable" (Under the Red Sky)

1993    "My Back Pages" (The 30th Anniversary Concert Celebration)

1995    "Dignity" (MTV Unplugged)

1998    "Not Dark Yet" (Time out of Mind)

              "Love Sick"

2000    "Things Have Changed" (Wonder Boys)

2006    "Someday Baby" (Modern Times)

2007    "Most Likely You'll Go Your Way (And I'll Go Mine)" (Mark Ronson Re-Version) (Dylan promotion / Non-album Single)

2008    "Dreamin' of You" (The Bootleg Series Volume 8: Tell Tale Signs)

2009    "Beyond Here Lies Nothin (Together Through Life)

              "I Feel a Change Comin' On"

              "Must Be Santa" (Christmas In The Heart)

 

Home video

 Hard to Handle (1986)

The 30th Anniversary Concert Celebration (1993) #40 U.S.

MTV Unplugged (1995)

 

Film

Director/Regizor

Don’t Look Back (1967)

Eat the Document (1969)

Renaldo and Clara (1978)

Masked and Anonymous (2003)

No Direction Home (2005)

 

Actor

The Madhouse on Castle Street (1963) BBC TV play

Pat Garrett & Billy the Kid (1973)

Hearts of Fire (1987)

Backtrack aka Catchfire (1990)

Paradise Cove (1999)

Masked and Anonymous (2003)

 

Performer

Festival (1967)

The Concert for Bangladesh (1972)

The Last Waltz (1978)

Gotta Serve Somebody: The Gospel Songs of Bob Dylan DVD (2006)

 The Other Side of the Mirror: Bob Dylan at the Newport Folk Festival (2007)

 

Biografic

No Direction Home (July 2005), regie Martin Scorsese

I'm Not There (November 2007), regie Todd Haynes

 

Carti

Tarantula (1971)

Writings and Drawings (1972)

Lyrics: 1962–1985

Drawn Blank (1994)

The Definitive Bob Dylan Songbook (2003)

Chronicles: Vol. One (2004)

Lyrics: 1962–2001 (2004)

The Bob Dylan Scrapbook, 1956–1966 (2005)

 

Premii si alte distinctii

Premii Grammy

1973    Album Of The Year    (The Concert For Bangladesh)

1979    Best Rock Vocal Performance, Male (Gotta Serve Somebody)

1989    Best Rock Performance By A Duo Or Group With Vocal    (Traveling Wilburys Volume One)

1991    Lifetime Achievement Award          

1994    Best Traditional Folk Album (World Gone Wrong)

1996    Best Rock Vocal Performance, Male (Cold Irons Bound)

1997    Best Contemporary Folk Album (Time Out of Mind)          

             Album Of The Year    (Time Out of Mind)

2001    Best Contemporary Folk Album (Love And Theft)

2006    Best Contemporary Folk/Americana Album (Modern Times)

             Best Solo Rock Vocal Performance (Someday Baby)

 

Grammy Hall of Fame

O serie din piesele lui Bob Dylan au fost incluse in Grammy Hall of Fame. Iata lista lor (in paranteza e trecut genul, casa de discuri si anul in care piesa a fost inclusa in Hall of Fame)

1963    "Blowin' in the Wind" (Folk/Columbia/1994)

1965    "Like a Rolling Stone" (Rock/Columbia/1998)

1966    Blonde on Blonde (Rock/Columbia/1999)

1965    "Mr. Tambourine Man" (Rock/Columbia/2002)

1965    Highway 61 Revisited (Rock/Columbia/2002)

1965    Bringing It All Back Home (Rock/Columbia/2006)

 

 Rock and Roll Hall of Fame

The Rock and Roll Hall of Fame l-a inclus pe Bob Dylan inca din 1988 iar cinci dintre piesele lui au intrat in top 500 al cantecelor care au influentat istoria rock and roll.

1963    "Blowin' in the Wind"

1963    "The Times They Are a-Changin’"

1965    "Like a Rolling Stone"

1965    "Subterranean Homesick Blues"

1975    "Tangled Up in Blue"

 

Academy Awards

 2000 Academy Award la categoria Best Original Song "Things Have Changed" din filmul Wonder Boys

Golden Globe Awards

 2001 Golden Globe Award pentru Best Original Song - Motion Picture Wonder Boys "Things Have Changed"[5]

 

Alte titluri, diplome si onoruri

1963    Tom Paine Award     

1970    Princeton University, New Jersey - Honorary Doctorate of Music

1990    Commandeur des Arts et des Lettres

1997    Kennedy Center Honors

2000    Polar Music Prize - Castigator

2002    Nashville Songwriters Hall of Fame 

2004    St. Andrews University, Scotland - Honorary Doctorate of Music

2007    Prince of Asturias Awards - Castigator

2008    Pulitzer Prize Special Citations and Awards – Castigator

star
Biografie