Vedeta

Domenii activitate:

Gen muzical: electronica

Biografie

Materialul oferit de www.suiepaparude.ro arata astfel:

Grupul Suie Paparude s-a format in toamna anului 1993 in Club A, din 5 membri: un chitarist, un tobosar, un basist (MihaiDobre), un clapetist (Mihai Campineanu) care abordau un stil alternativ-new-wave (epoca New Order).

In toamna lui '94 Suie Paparude pierde trei membri dragi si ramane cu Mihai Dobre si cu Mihai Campineanu, abordand un nou stil "comercial": industrial (vezi influentele:Front 242, Laibach, Frontline Assembly). In aceasta componenta grupul incepe o serie de concerte impreuna cu formatia Timpuri Noi, la vremea aceea cele doua grupuri reprezentand cele mai bune trupe de "alternative" romanesti. In noiembrie 1994 canta la inaugurarea studioului Martin acest concert reprezentand primul dintr-o lunga serie pe care grupul a sustinut-o pe scena acestui club. De altfel istoria grupului Suie Paparude este strans legata de inceputurile muzicii drum & bass, Suie Paparude si Studio Martin fiind pionierii acestui gen muzical.

In septembrie 1995 canta in deschiderea trupei 2 Unlimited dupa acest concert Suie Paparude avand trei membri prin includerea lui DJ Vasile in trupa. In aceasta componenta trupa scoate primul album (intitulat Suie Paparude) in decembrie 1995 si participa la numeroase concerte si aparitii tv, radio etc. dintre care cele mai reprezentative sunt: - Assos Rave Party in aer liber la Costinesti unde au luat parte peste zece mii de oameni concerte cu Pills, Moby, Propellerheads, Ganja Kru, Slacker, DJ Hype, JHQ. DJ Vasile paraseste grupul urmand o cariera solo. Mai-septembrie 1997 turneu Camel Planet in cele mai importante 12 orase din Romania si de pe litoral. In noiembrie 1997 Suie Paparude lanseaza albumul « Salveaza-te » in aprilie 1998 se filmeaza undeva langa Bran videoclipul « Iarba verde de acasa »,regizat de Tudor Giurgiu.

In septembrie 1998 trupa revine la formula de trei prin cooptarea lui DJ Niky4 un mai vechi colaborator si principalul DJ din Studio Martin. In decembrie 1998 Suie Paparude lanseaza maxi-single-ul « MUSCA ». In mai 1999 Suie Paparude filmeaza un nou videoclip pentru piesa "Ajutor" in regia lui Catalin Patru; in aceeasi luna incepe difuzarea clipului "Mutatia", realizat de Alex Hammond in primavara si vara lui '99 trupa concerteaza foarte mult in tara si pe litoral; cei doi Mihai intrerup colaborarea cu DJ Niky4, care paraseste trupa.

Cam in acceasi perioada Suie Paparude incepe lucrul la cel de-al treilea album, care va aparea in primavara anului 2000. Astfel in aprilie al aceluiasi an apare albumul « URBAN » la casa de discuri Inn Music/Cat Music. Acest nou album contine doua colaborari cu Loredana la piesele « Gratie » si « Departe » deja cunoscutul hit « Ajutor », piesa mai veche Mutatia si pentru prima data piese de factura dub gen « Incantatie ». Aici se mai gaseste si un remix al trupei War la binecunoscutul lor hit din anii 70-80 ''Tobaco road", precum si o piesa ambient « Saturn » in al carei continut s-a folosit sunetul planetei Saturn, de unde si numele piesei. In vara anului 2000 se filmeaza clipul piesei « Invataturi », dupa care in toamna-iarna aceluiasi an formatia Suie Paparude beneficiaza de un nou turneu prin tara Future Sound Tour, prilej cu care s-a putut consolida afirmatia ca aceasta Suie este una dintre cea mai de succes trupa de muzica electronica din Romania.

In oct. 2001 Suie Paparude pleaca intr-un mic turneu in Belgia unde sustine trei concerte in Bruxelles si Gent. In anul 2001,cu ajutorul bunului lor prieten din Los Angeles, Anatol, reusesc sa includa piesa "Ajutor" pe coloana sonora a filmului hollywoodian Inahbited.

Din toamna lui 2001 pina in toamna lui 2002 urmeaza o pauza de activitate, cei doi ocupindu-se de proiectele lor prorii. Mihai Campineanu scoate albumul sau solo Dub Free Romania in primavara lui 2002, iar Mihai Dobre merge prin orasele din Romania ca dj sub numele de Haute Culture.

In toamna lui 2002 cei doi se apuca la lucrul celui de-al 4-lea album care va fi terminat in preajma Craciunului. Se decid sa colaboreze cu Junkyard la doua piese (« Atac la persoane » si « Paparuda digitala ») si apoi cu Adrian Despot de la Vita de Vie la piesele « Impreuna » si « Marajkee ».

In luna aprilie 2003 Suie a lansat noul album Atac la Persoane.

In luna septembrie Suie Paparude semneaza un contract de management si impresariat artistic cu Star Management, condusa de Zoli Toth (Sistem).
 

Michi, Dobrica si Junkyard sau, mai pe scurt, Suie Paparude au chef de « SCANDAL ».

Si s-au apucat sa-l faca intr-o frizerie veche, cu mozaic pe pereti, unde au filmat noul lor videoclip. « Scandal » s-a filmat sub directa indrumare a lui Marian Crisan si cu aportul a peste 30 de figuranti, oameni pasnici care s-au lasat tunsi de cei trei. Baietii nu se asteptau ca peste 30 de persoane sa vina la casting mai ales ca in urma filmarii barbati, femei, copii, cu varste intre 5 si 80 de ani au fost nevoiti sa adopte acelasi stil de frizura, nr. 0.

Pe parcursul filmarii ce a durat o noapte intreaga cei trei baieti de la Suie au incercat sa invete si alte tipuri de tunsori dar a fost imposibil. In final si-au promis ca niciodata nu se vor lasa unul pe mana altuia pentru a se tunde. Albumul « SCANDALOS» a fost lansat in Decembrie.

Dupa lansarea albumului din decmebire 2004 , Suie Paparude se concetreaza pe promovarea urmatorului single "Pentru inimi", promovat puternic in zona cluburilor din Romania. Astfel in mai 2005 ei realizeaza videoclipul piesei respective, cu ajutorul celor de la Dreamrec(Silviu Visan si Anton Groves), sub atenta indrumare a regizorului Bogdan Hypno si a stylistei Irina Marinescu.

In februarie Suie Paparude primeste premiul pentru cea mai buna piesa de club "Pntru inimi", acordat in urma voturilor exprimate pe site-ul concursului Nights Awards , iar la sfirsitul aceleiasi luni scoate noul single "Armada Verbala". In decursul aceluiasi an va scoate si videoclipul la piesa Aramada Verbala, videoclip realizat Claudiu Mitcu( producator), Ioachim Stroe ( regizor), Robert Fita (post productie) , Andrei Butica ( operator ) si Catalin Cristutiu ( montaj) .

Pe 23 iunie Suie Paparude sint invitati sa cinte pe stadionul Lia Manoliu in deschiderea concertului Depeche Mode ( in urma unei selectii riguroase a managementului trupei britanice) in fata a peste 40.000 de spectatori.Tot in vara anului 2006 Suie concerteaza la festivalul rock de la Periam in deschiderea trupei punk Exploited, apoi la festivalul Peninsula -Tirgu Mures , in fata a peste 1000 de oameni in deschiderea lui Madox , Psure si Klaus Heavyweight Hill. Si in aceeasi vara sint chemati sa concerteze pentru a doua oara in fata a peste 20.000 de specatori la Liberty Parade.In toamna lui 2006 Suie sint invitati la cea de-a 6 editie a TMBASE din Timisoara( fiind deja prezenti la toate celelalte editii de pina acum) unde au performat in deschiderea dj-ului britanic Ed 209.

In prioada anului 2007 , Suie Paparude participa la numeroase concerte, baluri de boboci si evenimente open air(prima editie a Bestivalului, Peninsula) culminand cu turneul Noaptea Devoratorilor de Publicitate din vara aceluiasi an.

Tot in aceeasi perioada ia nastere piesa A fost odata , impreuna cu alte piese ce vor prefigura noul album mult asteptat.In octombrie se filmeaza videoclipul A fost odata , iar la sfarsitul lui decembrie albumul mult asteptat este gata.

In ianuarie 2008 are loc lansarea albumului la Studio Martin, apoi un lung sir de concerte prin tara; in aprilie onoreaza invitatia la festivalul international de la Graaz, Spring Eight.

In luna mai se filmeaza videoclipul la trackul Cu zambetul pe buze , cu aceeasi gasca talentata cu care s-au filmat si Armada Verbala si A fost odata, Wearebasca!!! Videoclipul A fost odata a reusit sa atinga aproape doua sute de mii de viewuri pe youtube , performanta care a demonstrat alaturi de numarul mare de concerte din ultimii ani, ca trupa Suie Paparude a devenit un brand serios cu mare priza la public.

In vara lui 2008 participa la festivaluri open air , cantand alaturi de nume mari ca Goldfrapp, Kraak&Smack, Adam Freeland , Stereo MC' s si N.O.H.A.

In prezent Suie Paparude lucreaza la piese noi; se pregateste lansarea videoclipului Razboinicul Luminii, realizat de Vali Chincisan (Underconstruct) si se pun la punct ultimile detalii pentru filmarea unui nou videclip la o noua piese - Cea mai buna zi.
 

star
Biografie