Eseuri creatie proprie

parca urmand sirul de slove, ce-a tale ganduri samanara...

Eseuri creatie proprie

Mesajde nodingat » Mie Iun 16, 2004 1:33 pm

Cum mor principiile?




[INDENT]Resemnarea...Oare a face pace cu viata e un act de resemnare? O etapa avietii care marchiaza inceputul maturitatii?...Sau e pur si simplu o infrangere? Un compromis ceva mai mare decat celelalte din sirul de compromisuri pe care ne-am obisnuit sa-l numim viata sociala...
Experienta, ma refer la experienta pe care unii o numesc "scoala vietii", poate fi considerat unul dintre factorii care genereaza resemnarea? Daca da atunci temenul de resemnare e indulcit, isi pierde conotatia de renuntare accentul mutandu-se pe acceptare, iar daca nu resemnarea e infrangere.
Supravietuirea reprezinta, cred eu, motivatia cea mai solida a gestului pe care-l facem cu totii de a ne alege in mod subiectiv interpretarea convenabila a actului de resemnare.
Eram elev in gimnaziu, nu-mi amintesc exact in ce clasa, esentialul e ca profesoara de matematica ne-a pus sa demonstram o lege matematica care parea evidenta.
Era prima oara cand mi se cerea sa demonstrez ceva ce intotdeauna mi se paruse evident. Am enuntat cateva cazuri particulare care confirmau legea respectiva si am considerat problema rezolvata, doar cand profesoara corectandu-mi lucrarea mi-a explicat cum ca daca enumeri cateva cazuri care se supun unui anumit tipar acest lucru nu face din tiparul respectiv o lege general valabila, s-a inchegat in mintea mea ideea de obiectiv/subiectiv. Tot atunci mi-a mai ramas in minte un lucru: notiunea de obiectiv nu-si gaseste aplicatie decat in lumea matematicii.
In lumina celor spuse mai sus toata incercarea mea de a analiza mecanismul resemnarii ca parte componenta a existentei umane este absolvita de ridicolul pretentiei de a fi obiectiva.
Revenind la supravietuire ma simt dator sa dezvolt subiectul... Daca ne-am pune in situatia celui care intotdeauna priveste ½ goala a paharului supravietuirea ar deveni problematica, suicidul aparand tot mai des pe lista obtiunilor de iesire din criza.
In ceea ce priveste resemnarea in ansamblu raportata la alte notiuni ceva mai palpabile cum ar fi alb si negru, bine si rau, intelegi ideea...Ei bine daca o raportam la astfel de notiuni cea mai potrivita pereche contrast e notiunea de lupta.
Lupta/resemnare. Intensitatea cu care fiecare dintre noi traieste sentimentul asta e data direct proportional de intensitatea cu care a fost purtata lupta. Am auzit unele idei cum ca atunci cand porti o lupta cu morile de vant resemnarea nu poate fi dureroasa datorita intelegerii faptului ca te-ai raportat gresit la realitate. O lupta pe care te-ai hotarat sa nu o mai porti e o lupta pierduta, in acest moment resemnarea se identifica cu infrangerea, circumstantele sunt deja alta poveste. Dupa cum ne pricepem fiecare sa ne mintim mai bine, dezvoltam circumstantele sau ne raportam diferit la problema (diferit in sensul ca ii micsoram importanta), cert e ca mai toti reusim sa o facem. Supravietuim.
Adevarata problema in momentul asta incepe...Ca sa nu ma pierd in amanunte am impartit "supravietuitorii" in 2 mari categorii: 1-cei care dezvolta circumstantele si 2-cei care se raporteaza diferit.
Nu analizez ideea "dezvoltarii circumstantelor" pentru ca e comuna si comoda, caracteristica genului superficial.
Spre deosebire insa de modalitatea relativ simpla si stangace de a te minti pentru a indura mai usor resemnarea, cu privire la circumstantele in care s-a defasurat actiunea, alterand amintirea faptului in sine, punandu-l intr-o lumina mai proasta, ceva de genul "strugurii sunt acrii", exista o alta modalitate mai elaborata si mai periculoasa.
La o prima privire modalitatea de a depasi momenul resemnarii intr-o maniera ceva mai demna decat cea amintita mai sus e sa te raportezi diferit la obiectul resemnarii. Acum, raportarea poate fi facuta prin suprautoevaluare sau prin subautoevaluare. Amble modalitati de a te minti duc inevitabil in aceeasi capcana: alterarea intregului sistem valoric. Incerc o abordare ceva mai simpla a problemei punand-o in urmatorii termeni "sunt prea delicat sa ma chinui sa ajung la struguri" sau "nu merit strugurii, nu-i de mirare ca n-ajung la ei".
Sa enunti un fapt de genul asta nu-i chiar asa de greu cum e sa crezi in valoarea de adevar care o presupune. Daca ajungi sa faci un astfel de rationament nu-l faci in van ci incerci din rasputeri sa crezi in el, si de cele mai multe ori smecheria tine. Pentru ca atunci cand spui ca strugurii sunt acri stii ca sunt voci care vor spune ca sunt dulci atunci spui despre tine ca esti prea delicat sau ca nu-i meriti... stii ca nici o alta voce nu te poate contrazice, dat fiind caracterul strict subiectiv al ideilor enuntate de tine la adresa propriei persoane.
Echilibrul fiecaruia dintre noi presupune existenta unui sistem valoric care, ca orice sistem, are nevoie de cel putin un punct de referinta. Pentru majoriatea oamenilor, in alcatuirea sistemului valoric, punctul de referinta il reprezinta propriile persoane. Deci felul in care ne raportam la diverse lucruri (intelegand aici fapte, persoane, etc.) reprezinta unitatea de masura pe care o avem in acest sistem. In cazul adaptarii la o traire ca resemnarea uneori ne folosim de formula pe care am descris-o mai sus, care are drept efect modificarea perceptiei despre noi insine, implicit modificarea interegului sistem valoric propriu.[/INDENT]
nodingat
 
Mesaje: 720
Membru din: Mie Iun 09, 2004 11:00 pm

Mesajde stefan » Mie Iun 16, 2004 4:19 pm

aristide, din episodul ala din gimnaziu eu zic ca ar fi trebuit sa intelegi diferenta dintre rationament inductiv si rationament deductiv, in fine, exemplul nu cred ca ilustreaza dihotomia subiectiv/obiectiv. Anyway.

In al doilea rand, lucrurile scrise de tine sunt atat de vagi incat: 1) pot fi asociate cu multe situatii particulare 2) sunt atat de generale incat nu stiu daca spun mare lucru.

Nu stiu daca poti vorbi de resemnare in general. Poti sa identifici situatii in care aceasta resemnare apare si sa le discuti. Detaliile conteaza, si-s mai interesante :D.
subpolar homesick fane

"This here post might offend you some
If it doesn't it's because you're dumb"
stefan
Junior Member
 
Mesaje: 2282
Membru din: Dum Feb 24, 2002 1:00 pm
Localitate: Bucuresti

Mesajde nodingat » Joi Iun 17, 2004 12:36 am

stefan, multumesc ca ti-ai dat osteneala sa citesti, dar cu tot respectul cuvenit unui senior member pe acest forum da-mi voie sa lamuresc cateva lucruri:
stefan scrie:exemplul nu cred ca ilustreaza dihotomia subiectiv/obiectiv. Anyway.
intr-adevar poate ca exemplul nu-i foarte fericit ales insa nu-i vorba de o dihotomie ci de o antiteza!(dihotomia presupune un trunchi comun din care se desprind 2 idei care nu sunt neaparat in antiteza cum e cazul subiectiv/obiectiv)
lucrurile scrise de tine sunt atat de vagi incat: 1) pot fi asociate cu multe situatii particulare 2) sunt atat de generale incat nu stiu daca spun mare lucru..
timiterile repetate la proverbul cu vulpea si stugurii au fost facute in ideea de a puncta cat mai explicit anumite stari de resemnare de care nu stiu daca e strain vreun om, asta in ce priveste "vagul" din poveste, in ceea ce priveste faptul ca "sunt atat de generale" ... de aceea le scriu pe forum si nu le povestesc prietenilor pentru ca "nu stiu daca spun mare lucru" :)
nodingat
 
Mesaje: 720
Membru din: Mie Iun 09, 2004 11:00 pm

Iar ma bag!

Mesajde Mtz » Joi Iun 17, 2004 9:34 pm

Sper sa nu mai gresesc de data asta... A-)

Taina poeziei

Are rost sa scriu poezie?... ce intrebare!... normal!
Eminescu de ce-a scris poezie? Si culmea, avea si talent!

Taina poeziei...este ca nu are taine...este cea mai pura modalitate de a te exprima si de a fi ceea ce-ti doresti din tot sufletul, dar de nerealizat pe Pamant. Sunt visele noastre puse pe o foaie de hartie! O atat de simpla puritate, ceva imens structurat cu ajutorul unui joc...un joc copilaresc:

Poezie, poezie
Pe o foaie de hartie...

Un “cevaâ€Â
*"Oamenii cer libertatea de exprimare ca o compensatie pentru libertatea gandirii pe care o folosesc rar"-Soren Kierkegaard
*"In order to understand something, you mustn't try to understand everything."-Weinberg - Lump Law


oPsedatii stiu de ce
Avatar utilizator
Mtz
 
Mesaje: 522
Membru din: Mie Iun 16, 2004 11:00 pm

Mesajde stefan » Vin Iun 18, 2004 10:17 am

aristidedan scrie:(dihotomia presupune un trunchi comun din care se desprind 2 idei care nu sunt neaparat in antiteza cum e cazul subiectiv/obiectiv)


Chestia cu trunchiul comun cred ca e sensul propriu, iar faptul ca nu-s neaparat in antiteza nu inseamna ca nu pot fi. Ca si cu inductiv vs. deductiv, te trimit la manualul de logica.
subpolar homesick fane

"This here post might offend you some
If it doesn't it's because you're dumb"
stefan
Junior Member
 
Mesaje: 2282
Membru din: Dum Feb 24, 2002 1:00 pm
Localitate: Bucuresti

Mesajde nodingat » Vin Iun 18, 2004 10:38 am

hei! stefan, nu te supara asa si nu te justifica! scuza cu sensu' figurat in cazul dihotomiei e ridicola! :). sa incerci sa comentezi ceva ce nu intelegi presupune curaj iar eu admir curajul...
nodingat
 
Mesaje: 720
Membru din: Mie Iun 09, 2004 11:00 pm

Mesajde stefan » Vin Iun 18, 2004 10:49 am

bre aristide, io nu m-am suparat, dar nici chef sa ma trag cu tine de sireturi n-am. Legat de chestia cu comentat ce nu intelegi, cred ca () curajul e al tau :D.

Sensul propriu se refera la plante (vezi http://dex.francu.com), de aceea m-am gandit ca ai preluat "trunchiul" de la definitia din dictionar (dar pentru sensul gresit).
subpolar homesick fane

"This here post might offend you some
If it doesn't it's because you're dumb"
stefan
Junior Member
 
Mesaje: 2282
Membru din: Dum Feb 24, 2002 1:00 pm
Localitate: Bucuresti

Mesajde nodingat » Vin Iun 18, 2004 1:50 pm

ma amuza faptul ca ai consultat dictionarul...ma rog, pe viitor fa-o inaite si nu dupa.
cat despre sireturi... daca nu vrei, nu ma tage!
stefan scrie:bre aristide
nodingat
 
Mesaje: 720
Membru din: Mie Iun 09, 2004 11:00 pm

Mesajde stefan » Vin Iun 18, 2004 5:39 pm

Nu te tag, stai linistit; cat despre tras, e la latitudinea mea. Dictionarul l-am consultat inainte si tocmai de aceea am presupus ca ai facut o confuzie, la fel cum ai confundat o simpla diferenta intre generalizare inductiva si inferenta deductiva cu o problema legata de subiectivitate si obiectivitate.

A doua ta greseala de logica a fost sa afirmi ca "dihotomia presupune un trunchi comun din care se desprind 2 idei care nu sunt neaparat in antiteza", de unde reiese ca cele 2 idei pot fi in antiteza. Is cuvintele tale. Eu n-am cautat sa ma justific in nici un fel, doar ti-am demonstrat ca rationezi prost. Nu mi se pare propriu sa vorbesti despre o "antiteza" subiectiv-obiectiv, pentru ca atunci cand folosesti cuvantul respectiv te gandesti ori la idei "dialectic opuse", ori la trasaturi opuse, dar eu nu vad asta aici. Dealtfel, daca ma gandesc bine cred ca e prima oara cand intalnesti cuvantul "dihotomie" (probabil ai fugit repede la dictionar, de-acolo si scaparea cu trunchiul, deh, ai incurcat sensurile), deh, cat traieste omu-nvata.

Nu cumva eseul era despre resemnarea in fatza logicii? Hmm...
subpolar homesick fane

"This here post might offend you some
If it doesn't it's because you're dumb"
stefan
Junior Member
 
Mesaje: 2282
Membru din: Dum Feb 24, 2002 1:00 pm
Localitate: Bucuresti

Mesajde nodingat » Vin Iun 18, 2004 11:23 pm

stefan scrie:
"dihotomia presupune un trunchi comun din care se desprind 2 idei care nu sunt neaparat in antiteza", de unde reiese ca cele 2 idei pot fi in antiteza.
bravo! ai reusit sa intelegi, destul de tarziu totusi, ceea ce incercam sa-ti spun... ai folosit gresit un cuvant incercand sa exprimi o idee pe care acesta n-o cuprinde dar nici nu o exclude.
pentru a reda ideea respectiva exista deja cuvinte in limba romana: antiteza, opozitie.
stefane, cred ca am lalait-o destul pe tema "dihotomiei" tale, ti-am multumit ca ai avut rabdare sa-mi citesti randurile.
poate o sa am vreodata ocazia sa citesc ceva scris de tine.
nodingat
 
Mesaje: 720
Membru din: Mie Iun 09, 2004 11:00 pm

Mesajde stefan » Sâm Iun 19, 2004 1:37 pm

aristide, te flatezi singur, deh, daca-ti place tie, n-ai decat. Pregatindu-te pentru ocazia respectiva, invata intai sa citesti si sa intelegi posturile mele, ok?

Din ce ai spus tu nu reiese ca am folosit cuvantul gresit. Nu decurge logic folosirea gresita a cuvantului. Rationamentul tau e un paralogism. Citeste frazele astea de cateva ori, ce dracu, si mediteaza un pic.

Nu ma intereseaza sa demonstrez ca am folosit cuvantul corect, pentru ca stiu ca l-am folosit corect. Ce vroiam sa-ti arat este ca iti argumentezi prost punctul de vedere.
subpolar homesick fane

"This here post might offend you some
If it doesn't it's because you're dumb"
stefan
Junior Member
 
Mesaje: 2282
Membru din: Dum Feb 24, 2002 1:00 pm
Localitate: Bucuresti


Înapoi la Carte

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori