Stiri

Ada Milea si "Nasul" lui Gogol

Ada Milea si "Nasul" lui Gogol

O fosta sala de sport, adaptata pentru teatru in subsolul Casei de Cultura din Sibiu. Dincoace de geamurile acoperite cu folie de plastic neagra, doua bancute, doua chitare si doi oameni care spun cu vorbe noi o poveste veche: "Nasul", de Gogol. Ada Milea si Bogdan Burlacianu, cei doi actori si autori ai muzicii, incanta cu povestea cantata si jucata la Sibiu.

Este un spectacol care nu e nici teatru, desi e regizat de Alexandru Dabija, nici concert, desi e muzica de la un capat la celalalt. In fata gradenelor instalate in timp-record in fosta sala de sport, devenita spatiu pentru spectacolele din programul Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007”, Ada si Bobo, imbracati in blugi si tricouri si inarmati doar cu chitara, apar pe scena pentru a invia o poveste veche de aproape doua secole.

Autorii dramatizarii nuvelei lui Gogol reusesc sa extraga esentialul, pastreaza si chiar amplifica umorul din poveste si aduc istorioara la zi prin mici siretlicuri lingvistice si prin scenografia semnata de Andu Dumitrescu. Pe fundalul scenei curg imagini cu santiere, macarale, strazi, camioane, ba chiar sunt scrise replici intregi.

13 zile de cautari In "Nasul" lui Gogol, asesorul de colegiu Kovaliov, cetatean al Petersburgului, se trezeste intr-o dimineata fara nas. Il va cauta cu disperare timp de 13 zile. Povestea incepe intr-o zi de 25 martie, cand un barbier gaseste in painea calda un nas. Recunoscandu-l ca fiind al pretentiosului sau client pe nume Kovaliov, se debaraseaza de el aruncandu-l de pe un pod. Nu se stie cum, nasul ajunge sa circule prin oras, in persoana unui consilier de stat. Kovaliov il intalneste, dar nu are sanse sa-l convinga de faptul ca e nasul lui. Iar regia lui Alexandru Dabija, desi anuntata ca "o regie discreta", se simte in jocul actorilor.

Pe fundal, pe langa imagini si replici, curg si mici filmulete - Kovaliov bucurandu-se de nasul lui ca un copil care abia atunci si-l descopera - care completeaza fericit ceea ce se petrece pe scena. Primele spectacole s-au jucat pe 15-18 martie, iar repre-zentatiile vor fi reluate lunar, de-a lungul anului cultural sibian.

Sursa: evz Autor: Anonymous, postat luni, 26 martie 2007, 11:41

Comentarii(0)

Adauga comentariul tau

 

Ai o stire?

 

Daca ai aflat ceva interesant si vrei sa impartasesti cu noi, ai numai de castigat!

Adauga stire

Arhiva stiri