Stiri

Alina Cojocaru, pe scena Teatrului National din Bucuresti

Alina Cojocaru, pe scena Teatrului National din Bucuresti

Alina Cojocaru, una dintre cele mai titrate balerine ale lumii, va sustine, marti si miercuri, pe scena Teatrului National din Bucuresti, un spectacol de balet impreuna cu Johan Kobborg. Alaturi de cei doi vor evolua solisti ai Operei Regale de la Covent Garden si Operei Regale Daneze.

Din program fac parte premiera teatrului londonez - "Lectia", dupa Eugen Ionescu, dar si solo-uri si cuplete din spectacole celebre, precum "Frumoasa din padurea adormita" sau "Lacul lebedelor".

Alina Cojocaru a declarat, luni, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Bucuresti, ca, din program, fac parte si duete moderne pe muzica rock, reorchestrata special pentru cele doua seri de la Bucuresti. Ea a declarat, totodata, ca desi, in urma cu cativa ani, nu aprecia baletul contemporan la fel de mult precum pe cel clasic, acum a invatat sa reconsidere libertatea de exprimare pe care o are in cadrul acestui gen. Totodata, ea a adaugat ca, desi scena Teatrului National din Bucuresti este veche de 35 de ani, personalul tehnic va face tot posibilul pentru ca in timpul spectacolului sa nu existe probleme.

Organizatorii au mentionat ca Alina Cojocaru a fost cea care a avut ideea spectacolului si, totodata, s-a implicat foarte mult in realizarea lui.

Alina Cojocaru a fost declarata, in 2004, cea mai buna balerina in cadrul festivalului "Monaco Dance Forum", la Gala Premiilor Nijinsky, premiu acordat odata la doi ani. Ea este prim balerina a Companiei Regale de Balet de la Convent Garden si, alaturi de Simona Noja, prim-balerina a Ansamblului Operei din Viena.Alina s-a nascut la 27 mai 1981, la Bucuresti, a studiat la Kiev timp de sapte ani, perfectionandu-se apoi, din 1997, la Scoala Regala de Balet din Londra, in urma castigarii bursei Premiului Lausanne. Dupa ce a dansat un an in cadrul Companiei de Balet din Kiev, a revenit la Londra, in 1999, fiind promovata ca prim-balerina. In 2002 a aparut pentru prima oara pe o scena romaneasca, interpretand, alaturi de Ansamblul Operei Nationale din Bucuresti, rolul titular din "Giselle".

Presedintele Romaniei de la vremea respectiva, Ion Iliescu, i-a conferit Ordinul National de Merit in grad de Cavaler, pentru performantele sale care reprezinta talentul romanesc pe scenele lumii. Anul urmator, ea a revenit in tara pentru a dansa alaturi de Johan Kobborg, in cadrul Galei de Balet a Festivalului International "George Enescu".

Sursa: www.cronicaromana.ro Autor: Anonymous, postat marti, 23 ianuarie 2007, 12:00

Comentarii(0)

Adauga comentariul tau

 

Ai o stire?

 

Daca ai aflat ceva interesant si vrei sa impartasesti cu noi, ai numai de castigat!

Adauga stire

Arhiva stiri