Stiri

Bisericile si evreii din Germania ataca

Bisericile si evreii din Germania ataca

Bisericile Romano-Catolica si Protestanta din Germania s-au aliat, ieri, cu comunitatea evreiasca in redactarea unei declaratii comune prin care avertizeaza ca filmul regizat de Mel Gibson, "Patimile lui Hristos", ar putea reanima sentimentele antiseminte in Europa, transmite Reuters.

In prima lor declaratie comuna din ultimi ani, Consiliul Central al Evreilor din Germania, Episcopiile Catolice si Biserica Protestanta precizeaza ca filmul lui Gibson le face evreilor o "portretizare excesiv de negativa". "Exista pericolul ca filmul sa reinvie sentimentele antisemite. S-ar putea crea o situatie exploziva, avand in vedere faptul ca in Europa sentimentele antievreiesti cunosc o crestere constanta in ultima vreme. Chiar daca intentiile regizorului nu au fost antisemite, exista pericolul ca filmul sa fie folosit in acest sens", se arata in declaratia respectiva.

Desi acuzatiile de antisemitism au fost respinse in mai toate tarile in care a rulat filmul pana in prezent, situatia din Germania este una speciala din cauza uciderii in timpul regimului nazist a sase milioane de evrei. Unul dintre cei mai cunoscuti editorialisti germani, Henryk M Broder, scrie in "Der Spiegel" ca "cei care nu-i suporta pe evrei vor gasi confirmarea atitudinii lor in acest film.(..) Incredibil, evreii sunt trasi din nou la raspundere pentru o crima care s-a petrecut acum 2000 de ani, in vreme ce altii nici nu vor sa mai auda despre asasinarea a milioane de oameni petrecuta in urma cu doar 60 de ani", scrie Broder, care mai precizeaza ca "Patimile lui Hristos" are toate sansele sa-i converteasca la antisemitism si pe cei care nu au resentimente fata de evrei.

Filmul a fost lansat, ieri, in 400 de cinematografe de pe teritoriul Germaniei, cu trei saptamani mai devreme decat era prevazut, la cererea expresa a publicului.

Alte stiri despre acest subiect:

Vaticanul critica dur Patimile lui Cristos

Mel Gibson se gandeste la Lethal Weapon 4

Pasiunea lui Christos

Sursa: ziua Autor: Anonymous, postat vineri, 19 martie 2004, 05:47

Comentarii(0)

Adauga comentariul tau

 

Ai o stire?

 

Daca ai aflat ceva interesant si vrei sa impartasesti cu noi, ai numai de castigat!

Adauga stire

Arhiva stiri