Stiri

Cum se desfasoara lucrurile: Sute de spectatori la premierele Stufstock 2010

Cum se desfasoara lucrurile: Sute de spectatori la premierele Stufstock 2010

Organizatorii au oferit primele detalii despre ceea ce s-a intamplat si se va intampla la Stuffstock in primele zile, asta pana in week-end, atunci cand vom avea serile cu concerte. (Mai multe detalii despre asta avem la sectiunea evenimente)

Cea de a doua zi a Festivalului Stufstock 2010 a fost o zi a premierelor. Peste 200 de spectatori de teatru au urmarit aseara pe terasa Corsarul prima piesa din cadrul festivalului: G.O.D., in regia lui Marcel top, cu Toma Danila si participarea video a lui Marius Bodochi, o productie a Teatrului LUNI de la Green Hours. La finalul piesei, spectatorii s-au indreptat catre terasa The Hand pentru prima seara de Filmstock. intr-o atmosfera relaxata, cu picioarele in nisip, peste 700 de persoane au vizionat proiectia speciala a documentarului de lungmetraj Kapitalism - reteta noastra secreta, in regia lui Alexandru Solomon si filmele premiate in cadrul Next Film Festival. Regizorul documentarului de lungmetraj a fost invitatul special al serii. La finalul proiectiei, el a stat de vorba cu spectatorii despre Kapitalism, despre capitalism si despre farmecul unui festival informal, la malul marii, cum este Filmstock.

Proiectia a avut loc dupa primul workshop de cinema din cadrul proiectului Filmstock, sustinut de producatoarea Ada Solomon (Hi Film Productions), care a discutat cu tinerii despre ce inseamna sa produci un film, de la dezvoltarea scenariului, pentru a fi gata de filmare, pana la promovarea si distributia internationala a filmului, fie el scurt, mediu sau lungmetraj. Dincolo de partea de teorie si de imagine de ansamblu a realitatii industriei de film de la noi si a celei internationale, Ada Solomon a stat de vorba si despre un scenariu concret al unuia dintre tinerii veniti in The Hand.

Tot marti, 17 august 2010, Radio Stufstock a inceput sa difuzeze online muzica vamaiotilor, creind acea atmosfera rock-boema a Vamii. Un radio fara playlist impus, fara reguli absurde, cu oameni de-ai casei, lume cunoscuta si muzica buna de azi, aceeasi Vama Veche dintotdeauna, dar contemporana, pastrand totodata si muzica Woodstock-ului.
 
Workshopul de fotografie de noapte a reunit zeci de pasionati la Baza Sportiva, pentru cursul teoretic si cel practic de fotografie de noapte. Cei inscrisi la atelierul "Vama sub lumini de Oscar", organizat de 4K, au folosit echipamente profesionale si cele mai bune sisteme de lumina continua de la Dedolight  si KinoFlo, companii care au in palmares numeroase premii Oscar, CINEC si Emmy pentru inovatie si tehnologie.

in cea de a treia zi de festival, FilmStock prezinta filmele campaniei SPER, 2009, cu ajutorul Cinema Solar. Proiectiile speciale ale filmelor realizate de copiii din comunitatile rrome vor avea loc in dreptul terasei The Hand, de la ora 20:30. Cinema Solar este singurul cinematograf care nu prejudiciaza in niciun fel mediul inconjurator si a fost creat la initiativa producatoarei Maureen Prins, care l-a dezvoltat dupa un model britanic. Din 2006, Maureen a calatorit cu cinematograful mobil, prezentand filme inedite si dezvoltand proiecte in acord cu filmele pe care le proiecta. Acest cinematograf mobil se deplaseaza cu ajutorul unei dubite inzestrate cu panouri solare, care alimenteaza un aparat de proiectie. Cinematograful proiecteaza filme nemaivazute, in locuri neobisnuite, si organizeaza proiecte in cooperare cu festivaluri si producatori de film si ONG-uri, cu scopul de a crea o retea de proiecte cinematografice sustenabile in intreaga lume.  in 2010, Cinema Solar face turul Europei.  A plecat din Olanda si s-a oprit pentru cateva seri si in Romania. Proiectia din cadrul Stufstock face parte din acest proiect amplu.

Asociatia S.P.E.R. a organizat la Timisu de Jos, in 2009, o tabara pentru copiii din comunitatile rome din Romania. Cei mici au invatat despre istoria si traditiile tiganesti, realizand la final, sub indrumarea unei echipe de cineasti profesionisti, cateva filmulete.

Este impresionant modul in care copiii s-au jucat, luind totusi in serios scopul de a face un film, cu tot ce inseamna acesta: joc actoricesc, scenografie, costume etc.

Joi, a patra zi de festival, va incepe la ora 9.00 cu un curs teoretic despre arta de a realiza fotografii nud. La pranz, incepand cu ora 14.00, la Baza Sportiva au loc vernisajele  Mai aproape de stele, semnat de Cristina tinta si Calatori, realizat de Andrei Zincenco. De la ora 16.00, Vlad Eftenie va sustine o prezentare speciala despre Street photography:  fotografia de conflict si de razboi.
 
Asteptata finala a concursului Stufstock Newcomers va avea loc in intervalul 17.00-23.00, la Goblin & Gulag, cu sase dintre finalistele alese in urma celor doua etape ale concursului de la Bucuresti.
 
Cei care vor sa isi inceapa seara cu teatru pot merge la Corsarul, la ora 21.00, pentru piesa Cum am mancat un caine, in regia lui Adi Iclanzan, cu Theo Marton, o poveste care s-ar traduce astfel: "uite! asta era omul... care acum nu mai e; o poveste despre lucruri care, dupa copilarie, nu ar mai trebui sa fie; dar, au fost... si sunt", spun producatorii de la Teatru 74, din Targu Mures.
 
Seara de joi se incheie pe Terasa the Hand cu proiectia Nunta in Basarabia, in regia lui Nap Toader, o comedie excelenta, despre un cuplu nevoit sa faca doua nunti. O comedie populara, potrivita pentru o proiectie pe malul marii, Nunta in Basarabia a avut 1200 de spectatori la proiectia speciala de la Timisoara. De la 22.30, la Baza Sportiva, are loc  si desemnarea celor mai bune fotografii din cadrul worhsopului Vama sub lumini de Oscar si premierea castigatorilor.
 

Sursa: comunicat media Autor: Daimon, postat joi, 19 august 2010, 13:03

Comentarii(0)

Adauga comentariul tau

 

Ai o stire?

 

Daca ai aflat ceva interesant si vrei sa impartasesti cu noi, ai numai de castigat!

Adauga stire

Arhiva stiri