Stiri

Mungiu a castigat Palme d`Or

Mungiu a castigat Palme d`Or

Cristian Mungiu i-a invins in competitia de la Cannes pe Quentin Tarantino, Emir Kusturica, Gus Van Sant si Wong Kar-wai. Filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" a depasit toate asteptarile realizatorilor si criticilor romani, castigand Palme d`Or pentru lungmetraj, cea mai importanta distinctie a Festivalului International de Film de la Cannes.

Un succes unic pentru Romania. Regizorul Cristian Mungiu a primit premiul din mainile actritei Jane Fonda. Nu este insa singura recompensa primita. "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" a castigat Premiul educatiei nationale, distinctie acordata anual unei pelicule pentru contributia pedagogica. Juriul ce a premiat filmul romanesc este alcatuit din cadre didactice franceze, iar pelicula laureata va beneficia de crearea unui DVD pedagogic ce o va aduce in atentia elevilor, pentru analiza si dezbatere.

Succesul lui Mungiu este completat si de filmul regretatului regizor Cristian Nemescu, distins cu premiul "Un Certain Regard", la actuala editie. Ioan Popescu Gopo lua Palme d`Or, dar la scurtmetraj, acum 50 de ani, iar in 1965, Liviu Ciulei era recompensat cu premiul pentru cea mai buna regie, pentru "Padurea spanzuratilor". Corneliu Porumboiu a castigat Camera d`Or, iar Cristi Puiu la categoria "Un Certain Regard", acum doi ani, cu "Moartea domnului Lazarescu".

Sursa: click Autor: RooT, postat luni, 28 mai 2007, 17:37

Comentarii(0)

Adauga comentariul tau

 

Ai o stire?

 

Daca ai aflat ceva interesant si vrei sa impartasesti cu noi, ai numai de castigat!

Adauga stire

Arhiva stiri