Stiri

Pe post de cronica la Stufstock 2010

Pe post de cronica la Stufstock 2010

Cei care nu au fost acolo primesc din parte organizatorilor o destul de sugestiva cronica a ceea ce a insemnat Suffstock 2010. Lectura placuta

Dupa o saptamana de rockarte pe plaja - muzica, film, teatru, fotografie si carte - Stufstock a incheiat a opta editie in Vama Veche. Cu o atmosfera extraordinara in public, foarte participativ in relatia cu artistii, dar si cu entuziasm in backstage, festivalul a adus in 2010 aproape 11.500 de oameni la workshopurile, concertele, proiectiile, piesele de teatru si vernisajele organizate.
 
Cele doua zile de concerte i-au adus pe scena Rock pe cei de la Zdob si Zdub, Byron, Urma si Trupa Veche (vineri) si Nicu Alifantis & ZAN, E.M.I.L., OCS, Kumm, Trooper, ZOB, Luna Amara, Altar, Implant pentru refuz si Phenomenon (sambata). Gandita ca un maraton, ziua de sambata a inceput la ora 15 si s-a incheiat la 4, in zori.
 
Trupele care au castigat primele trei locuri la concursul Stufstock Newcomers au avut ocazia sa cante in deschiderea celei de-a doua zile, pe scena Rock. Trupa castigatoare Stufstock Newcomers 2010 este White Walls (Constanta, metal core), premiul constand in productia unui album, cu tot ce presupune o realizare profesionista, de la inregistrare, pana la lansare si promovare ulterioara. The Da Da's (Bucuresti, alternative pop-punk) au primit premiul al doilea, in valoare de 5.000 de euro, care se va concretiza in productia unui videoclip. Premiul al treilea,in valoare de 1.500 de euro, a adus formatiei East Roots (Bucuresti, reggae) un kit muzical pentru sala de repetitii (o statie de chitara, una de bas si un set de cinele). Robin and the Backstabbers (Bucuresti, alternative rock) a castigat premiul publicului (premiul de popularitate), care inseamna un turneu in cinci orase, organizat de Capricorn & Capricorn Productions, producatorii Stufstock 2010. Fundatia pentru Tineret, Buzau, a oferit trupei de punk rock Schlitz din Cluj Napoca un microrecital in cadrul festivalului Top T, editia a 27-a, iar celor de de la Tiptil, un microrecital in cadrul celei de-a cincisprezecea editii a festivalului de jazz Buzau.

Proiectele Filmstock si Teatru la Stufstock au adus impreuna peste 3.000 de spectatori la terasele The Hand si Corsarul din Vama Veche. Proiectiile speciale Kapitalism - reteta noastra secreta (regia: Alexandru Solomon), care a rulat de doua ori, la cererea publicului, The Boat that Rocked (regia: Richard Curtis), care a deschis concertele primei zile, la scena Rock,  Pirates of the Sea (regia: Richard Colby), proiectia horror de la miezul noptii, Drag Me To Hell (regia: Sam Raimi), comedia Nunta in Basarabia (regia: Nap Toader), selectia de scurtmetraje romanesti Romanian Short Waves, prezentata la Cannes, 2010, precum si retrospectiva NexT, 2010, filmele campaniei SPER, 2009, proiectate pe plaja in cadrul proiectului inedit Cinema Solar, retrospectiva Iasi International Film Festival, 2010 si workshopurile informale sustinute de producatoarea Ada Solomon si regizorii Adrian Sitaru si Catalin Saizescu au fost evenimentele primei editii de Filmstock.
 
Spectatorii veniti la piesele de teatru G.O.D. (regia: Marcel top), (Cu)cuie in frunte (regia Radu Iacoban si Tudor Aaron Istodor), produse de Teatrul LUNI de la Green Hours si la spectacolul Cum am mancat un caine (regia: Adi Iclanzan), o productie Teatru 74, au depasit numarul de locuri ale terasei Corsarul si au ales sa stea si in picioare pe marginea spatiului neconcventional de acolo. Cele trei piese au fost un prim pas pentru Teatru la Stufstock.

Radio Stufstock a fost on-air la terasele din Vama, iar Teo a difuzat online muzica vamaiotilor, creind acea atmosfera rock-boema a Vamii. Un radio fara playlist impus, fara reguli absurde, cu oameni de-ai casei, lume cunoscuta si muzica buna de azi, aceeasi Vama Veche dintotdeauna, dar contemporana, pastrand totodata si muzica Woodstock-ului.

Workshopul de fotografie Shoot the Rockstar a adus impreuna in fiecare zi, la Baza Sportiva, zeci de  pasionati, profesionisti, fotojurnalisti sau amatori, cu vernisaje si practica hands on pe aparatura profesionala. Cei inscrisi la atelierul Vama sub lumini de Oscar, organizat de 4K, au folosit echipamente profesionale si cele mai bune sisteme de lumina continua de la Dedolight  si KinoFlo, companii care au in palmares numeroase premii Oscar, CINEC si Emmy pentru inovatie si tehnologie.
 
Prin workshopul de muzica de la Goblin'n Gulag, cei care au vrut sa invete sa cante la chitara, bass si tobe au urmat cursurile Rockschool, de la 11:00, unde au asistat si la demonstratii tehnice. in fiecare seara au avut loc concerte ale elevilor scolii Rockschool, urmate de jam-sessions sustinute de profesori si elevi.
 
inchiderea oficiala a festivalului a avut loc odata cu petrecerea voluntarilor,  la Baza Sportiva, unde cei 53 de tineri veniti special pentru eveniment din toata tara au primit diplome si premii inedite. Voluntarii nu numai ca au ecologizat zona festivalului in timpul proiectelor rockarte si la final, dar au ajutat foarte mult la realizarea evenimentelor Stufstock, de la suport in activitatile de productie, pana la organizarea info-pointului sau activitati de relatii publice. La petrecere au sustinut concerte East Roots, castigatorii premiului II la Stufstock Newcomers si Phenomenon.
 

Sursa: comunicat de presa Autor: Daimon, postat miercuri, 25 august 2010, 15:45

Comentarii(0)

Adauga comentariul tau

 

Ai o stire?

 

Daca ai aflat ceva interesant si vrei sa impartasesti cu noi, ai numai de castigat!

Adauga stire

Arhiva stiri