Stiri

Ray Charles, "The Genius", s-a stins din viata

Ray Charles, "The Genius", s-a stins din viata

"Moartea lui Ray Charles este o pierdere incredibila pentru muzica universala. I-a inspirat pe atatia si de la el atatia au invatat", acestea au fost printre primele cuvinte ale lui Elton John la aflarea vestii ca marele muzician de culoare a trecut in nefiinta.

Ray Charles s-a stins la resedinta sa din Beverly Hills, la 73 de ani, in urma unor reactii cauzate de o boala a ficatului. Decesul artistului a fost anuntat joi de purtatorul sau de cuvant, Jerry Digney.

Orb de la 7 ani, orfan de la 15 ani, Ray Charles si-a dedicat viata muzicii, o muzica ce a depasit orice bariera si care nu s-a inscris in nici o definitie, un melanj intre gospel, jazz, rhythm&blues, country si soul.

Nascut la 23 septembrie 1930 in Albany (Georgia), intr-o familie saraca, Ray Charles Robinson a inceput sa studieze muzica la o scoala de nevazatori din Florida, invatand sa scrie si sa citeasca in Braille. Se familiarizeaza cu diferite instrumente: trompeta, clarinet, saxofon si pian. In 1952, Atlantic Records ii preia contractul cu Casa de discuri Swingtime Records. Doi ani mai tarziu inregistreaza "I Got a Woman", combinatie intre gospel si rhythm&blues, consolidand ceea ce mai tarziu va purta denumirea de "muzica soul". Pe parcursul anilor, Ray Charles isi castiga rapid porecla "The Genius", artistul fiind recompensat in cariera cu nu mai putin de 12 premii Grammy.

Ultima sa aparitie publica a fost la 30 aprilie anul trecut, alaturi de Clint Eastwood (mare amator de jazz), cand autoritatile din Los Angeles au declarat monument istoric studioul cantaretului, construit in urma cu 40 de ani in centrul orasului. "M-am nascut cu muzica in suflet, este singura explicatie pe care o pot da", spunea Ray Charles in 1978, in cartea autobiografica "Frere Ray". "Muzica este o parte din mine, o necesitate fara de care nu as fi putut trai."

Sursa: realitatearomaneasca.ro Autor: Anonymous, postat luni, 14 iunie 2004, 09:41

Comentarii(1)

Ruxy15-06-2004 20:25:02
Ruxy

O pierdere adeväratä

Adauga comentariul tau

 

Ai o stire?

 

Daca ai aflat ceva interesant si vrei sa impartasesti cu noi, ai numai de castigat!

Adauga stire

Arhiva stiri