Stiri

Suntem in post dar, astazi se mananca peste!

Suntem in post dar, astazi se mananca peste!

Azi, 25 martie, ortodocsii si catolicii serbeaza Buna-Vestire, zi in care Sfantul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare ca va naste un fiu, pe Isus Hristos.

Bunavestire  sau popular Blagovestenia (termenul slav corespunzator celui de Bunavestire), este praznicul in amintirea zilei in care Sf. Arhanghel Gavriil a vestit pe Sf. Fecioara ca ea va naste pe Mesia.

Prima sarbatoare confirmata in documente, dintre  sarba­torile Maicii Domnului, este Bunavestire. Se stie ca, inca  din sec.  IV sau V, s-a zidit la Nazaret o biserica, pe locul unde fusese casa in care Maica Domnului a primit de la inger vestea ca va naste pe dumnezeiescul Prunc.

 

Data acestei sarbatori a variat la inceput. Astfel, unii o sarbato­reau in ajunul Bobotezei (5 ianuarie), iar in unele Biserici din Apus, ca cele din Spania, Galia si Milano, Bunavestire s-a sarbatorit la 18 decembrie.

 

La Roma, sarbatoarea a fost introdusa de papa Leon II, de origine siciliana si de cultura greaca, la inceput ca o sarbatoare locala si cu denumirea de sarbatoare a asteptarii Nasterii Dom­nului; dar va­riatia datei ei a durat in Apus pana in sec. XI, cand data de 25 martie s-a generalizat in toata lumea catolica de atunci.

 

In Rasarit insa, data de 25 martie s-a generalizat probabil indata ce Nasterea Domnului a inceput sa fie sarbatorita peste tot la 25 decembrie, adica inca din prima jumatate a sec. V inainte.

 

Buna Vestire este sarbatorita in fiecare an in perioada Postului Mare, fiind una dintre sarbatorile pentru care Biserica acorda dezlegare la peste, indiferent in ce zi ar cadea aceasta.

Sursa: fanclub.ro Autor: Florence, postat joi, 25 martie 2010, 09:51

Comentarii(0)

Adauga comentariul tau

 

Ai o stire?

 

Daca ai aflat ceva interesant si vrei sa impartasesti cu noi, ai numai de castigat!

Adauga stire

Arhiva stiri